Kalat / Fishery
Järvitaimen Salmo Trutta
Taimen on laajalle levinnyt, monimuotoinen ja varsin sopeutumiskykyinen vaelluskala. Taimenesta tosin tavataan myös paikallinen muoto, purotaimen. Vaeltavat muodot jaetaan merivaelteiseen meritaimeneen sekä järvitaimeneen. Nimensä mukaisesti järvitaimen viettää koko elinkaarensa makeassa vedessä, erityisesti suurilla sisäjärvillä ja reittivesissä. Sieltä järvitaimen vaeltaa virtaaviin jokivesiin kutemaan.
Suomessa eteläiset sisävesien taimenkannat ja meritaimen ovat erittäin uhanalaisia. Sekä etelän sisävesien (64o00´N eteläpuolella) että merialueen rasvaevälliset eli luonnonvaraiset taimenet ovat kokonaan rauhoitettuja kalastukselta. Tämä koskee myös Saimaan järvitaimenta. Se on erittäin uhanalainen, ja rasvaevällinen luonnontaimen on rauhoitettu kokonaan. Suomessa Vuoksen vesistöalueella on luonnontilassa ollut noin 300 ha järvitaimenen poikastuotantoaluetta. Järvitaimen on aikoinaan laskeutunut Saimaasta Vuokseen kudulle Imatrankosken yläpuolisiin koskiin. Vuoksen yläosan kosket ovat tuhoutuneet voimalaitosrakentamisen vuoksi, ja luontainen lisääntyminen myös muualla vesistöalueella on vähäistä. Saaliit perustuvat pääosin istutuksiin. Vuoksen sivujokien taimenkannoista on vähän tietoa.
Järvitaimen on noussut useimpiin Laatokkaan laskeviin jokiin kutemaan, jopa useampaan kuin järvilohi. Järvitaimen kutee myös pienemmissä joissa verrattuna järviloheen. Myös Laatokassa järvitaimenen kutujoiksi soveltuvien jokien määrä on ihmistoiminnan vaikutusten vuoksi supistunut ja saaliit ovat pienentyneet. Vuokseen ja sen tärkeimpiin sivujokiin nousee edelleen järvitaimenia kutuvaelluksella Laatokasta. Järvitaimenen kalastus on Venäjän puolella kielletty.